Monthly Archives: maaliskuu 2022

Turun taidemuseo Omar Victor Diop

Turussa taas. Oli jotain ennakkoluuloja tätä näyttelyä kohtaan. Varsinainen kohde oli Melina Paakkosen työt ja ajatus, että katsotaan nyt sitten nämäkin. Ennakkoluulo tuli varmaan siitä, että taas jotain selffieitä ja ihmisen kuvia.

Mutta, mutta, mieli muuttui. Vartijan painostavan silmän alla en uskaltanut mennä ihan kiinni, mutta mielenkiintoinen tekniikka, en tiedä mikä. Hienosti tehtyjä. Hienot värit. Aikamoista tykitystä taidearvostelijalta, eikö.

Koskettavin teema oli Liberty. Ei voi ihminen tietää kuinka paljon kaikkea ihminen on toisilleen pahaa tehnyt ja sortanut.

Olen iloinen, että tuli käytyä. Ehtii hyvällä tuurilla vielä toisenkin kerran. Ei huonoja selffieitä lainkaan ja vielä sekin, että en varmasti osaa tehdä samanlaisia.

Varjopuu

Kuinka sattuikin aurinko paistamaan sopivasti ja minulla sattuikin olemaan kameralla varustettu puhelin matkassa. Kautta maailman sivun varjoja on kuvattu, onhan tuo kivasti sijoittunutkin, että sen puolesta kivasti nähty. Kuvan pointtina onkin se, että mitä siitä puuttuu. Voisiko joku käydä koristelemassa tuon seinän niin, että niinä harvoina päivinä kun tuo varjo tuohon tulee, niin silloin puussa olisikin vaikka mustarastas. Ehkäpä jopa mopoauton rengas kun yläkoulusta on kysymys. Ehkä vähän myöhemmin kun vartta on kertynyt enemmän.

Taas kurkimassa

Kevät kun on, niin tekee mieli mennä sitä kurkea kuuntelemaan. Kauhean laiska on ollut arkena lähtemään mihinkään näin myöhään. Iltakahville ja uutisiin mennessä on koittanut tulla kotiin. On vaan hieno tunnelma. Ihan hiljaista, kunnes. Kurki töräyttää taas kutsuhuudon, johon kaiku vastaa. Tietääköhän se lintu mikä on kaiku? No oli siellä jokunen rastaskin ja jostain kauempaa kuului joutsenia. Hanhia lensi yli, mutta ne eivät kauaa häirinneet.

Kuva on muuten otettu dronella. On muuten hänellä hyvin saturoitunut käsitys siitä, minkä värinen on auringonlasku. Punakumia piti näyttää aika rankasti, että sai uskottavan värimaailman. Usot sie?

Kurki

Lintukuvaajat voisivat sanoa, että taitaa olla aloitteleva kurkikuvaaja. Ensin kaukaa ja kokemuksen karttuessa rohkeasti lähemmäs. Olisin päässyt lähemmäksikin, mutta en viittiny.

Kysymys on muusta. Kurki, tuo Suomen pitkäjalkaisin lintu. Merkitsee minulle kevättä. Rakastan sen kuuluvaa töräyttelyä, sitä miten se ottaa suon haltuun, auramuodostelmia, kaunista kaartelua. Merkitsee minulle syksyä. Miten ne kerääntyvät syysiltaisin järvelle, kokoontuvat isompiin ja isompiin parviin, jonain iltana töräyttävät lähtöfanfaarin – ja lähtevät.

Sää oli kuin Viron lippu

Kaikki tietävät mitä tarkoittaa kun kompositiosta puhutaan kuvauksella Japanin lippu. (Meinaan koko aika kirjoittaa lipun sijasta loppu, auts.) Tänään oli vain mustaa, sinistä ja valkoista. Valoa tuli ylhäältä ja alhaalta jos halusi valkoisen säilyttää, niin metsästä tuli mustaa, taivas pysyi sentään sinisenä. Hyvähän se on, että kevät tulee, tervetuloa.

Vihdoinkin ulkona

Pitkästä aikaa on-the-road. Huonoja kelejä, henkinen tila ja jalkavamma on pitänyt sisällä ja pihapiirissä. Nyt aurinko paistaa ja jalka toivottavasti kestää. Hip hei kopterin kyytiin.

Drone on ihan kiva, mutta. Ensimmäisen kuvan näin jo kaukaa. Varjot menevät hienosti tuon puron yli jne, jne… Olisi pitänyt ottaa se kuva heti, silloin kun sen näki ja sellaisena kuin näki. Eikä sählätä minkään dronen kanssa. Eihän se ylhäältä näyttänyt siltä. Varjot tulivat, mutta nuo puut muuttuivat puskiksi. Höh.

Toisessa kuvassa näkyy, että kauheen hankalaa tuo rajaaminen. Mielellään käyttäisi koko kennon hyödyksi, mutta ei auta itku, sakset on pakko ottaa käteen. Käyttämäni DJI Air 2s:n polttoväli 22 mm on aivan liian laaja. Tsoomia pitäis saada. Laajakulmaan liittyy myös kuvan vääristyminen, yllättäen sitä on myös ylhäältä kuvatuissa kuvissa, vaikka ei näisssä niin erotukaan.

Kolmas kuva puuttuu, mutta sanon silti, että paljon enemmän pitäisi kuvata, että rutiinit säilyisivät. Dronen kanssa kuvaamisessa häiritsee 1) ääni 2) se että sitä ei aina löydä taivaalta 3) pitäisi olla isompi ja parempi näyttö.