Posts in Category: Uncategorized

Taas mustetahratestin mokasin

Näyttää can-can tanssijalta, jolta kengät ovat juuttuneet hameen sisään. Jaa ei vai?

Onkohan järvi notkolla tuosta kohtaa, luulin että se olis passissa – se kai on idea vatupassissakin.

Puukuvia

Puita.

Pimeys valoisuuksien reunoilla

Tiedä sitten, että mikä oli ajatus, mutta tällainen tästä tuli. Huomio kiinnittyy siihen, mitä ei näy. Valosaaste. Kuuta ei lasketa.

Salo rautatieasema

Kuvassa, niin kuin näkyy. Edellisenä iltana oli saanut vielä kuun tuonne taustalle. Ajattelin, että ei se ole päivästä kiinni, mutta niinpä vain olikin. Eipä mennytkään samaa rataa seuraavana iltana.

Pienikin riittää

Paras isänpäivä tänä vuonna ikinä. Mikäs siinä katsellessa, auringon paistaessa, käkkärää koivua, suomaisemassa, vasten pilviharsoa.

Ohdake

Vai takiainen? Ajattelin, että kuva on vähän sekava, mutta ei se haittaa kun takiainen on sellainen tarttuja ja niitä saa nyppiä sieltä ja täältä. Nythän vasta minulle selvisikin, että ohdake ei olekaan takiainen eikä takiainen ohdake. Ohdake ei sitten vissiin tartukaan, niin kuin takiainen. Voi helvata kun meni tämäkin sekavaksi.

Pilvistyvää

Ajatus oli jotain muuta, mutta tähän päädyin. Kuu toi mukavasti valoa pilvikasan takaa. Näissä taivas/pilvikuvissa on ihan sattumaa mitä niihin tulee. Kuka näkee susia, hirviöitä, kissanpentuja, kasvoja, autoja, mobiililaajakaistareitittimiä ja mitä hyvänsä – kuka mitäkin.

Iltakävelyllä

Pitäähän sitä testata Fujin pimeäominaisuuksia. Kyll kelpaa, tarkennus joskus hakee kun on oikein pimeetä. Eikö ollutkin hyvä testi.

Pimeitä kujia kuljeskelin. Sen taas huomasin, että kyllä on valosaastaa taivaalla tällaisena pilvisenä aikana. Taivaan kun ottaa taustaksi, niin välillä on ledin sinistä tai ällöttävän ruskeaa. Yäk.

En kyllä ala kymmentä kilometriä iltaisin kävellä jos kuvat eivät tuosta parane. Otetaan vaikka drone ilmaan ja tutkaillaan tuota valosaasteen määrää.

Varustepäivitys Savotta Jääkäri

Pieni kamera, niin voi ostaa isomman ja painavamman repun.

Ongelma on ollut se, että vanhoihin reppuihin F-Stop Guru, DB Ramverk, Tamrac mahtui kyllä kamerat, mutta ei sitten muuta. Lisätilaa sain sillä, että laitoin kopteripussukan tarranauhalla repun ulkopuolelle.

Kokeillaan nyt miten Savotta Jääkäri M (keskellä) toimii.

Vasemmalla on F-Stop Micro Tiny, sinne mahtuu ohjain, drone, varatikut, propellit ja lentolupakirja. JahtiJakt-pussukkaan menee akut, 3 kpl.

Ylhäällä Savotan vaakatasku M, siellä on kynä, taskulamppu, paristot, tulitikkuja, konjakkia, ensiapu, jne… muuta tarviketta. Jos haluaa sisälle lisätilaa, niin tämän voi laittaa PALS Mollella kiinni selkään.

Oikealla F-Stopin Micro Tiny, mihin mahtuu neljä Fujicronia. JahtiJakt-pussukassa on puhdistusvälineet, suodatin, stepup-rinkula, kuusiokoloavain, pikakiinnityslevy ym kameratarviketta.

Lantiovyössä on Savotan vaakatasku S. Tänne mahtuu kuvauskävelyllä 1 – 2 objektiivia, niin niitä ei tarvitse kaivaa aina repusta.

Vasemmalle tulee jalusta, keskellä on puukko. Palohaka kestää ihmisen painon, eikä ole turhanpäiväinen koriste. Jääkäri M:ssä on oikealla vetoketju, josta tavarat saa ulos, kaikkea ei tarvitse ottaa yläkautta.

Tuo kaikki menee repun sisälle ja tilaa jää myös eväille, varavaatteille, marjapurkeille, sienipussukalle ja muulle tarpeelliselle. Repussa ei ole mitään irtotavaraa istuma-alustaa lukuun ottamatta. Tilan loppuessa sitä saa lisää nostamalla repun kannen ylöspäin, sitomalla irtohihnoilla tai hankkimalla lisää taskuja ulkopuolelle. Molle PALS kujastoon löytyy kaikenlaista kiinnitettävää monelta valmistajalta, niin varmasti löytyy sopiva.

Kysymykseen: ”Millainen olis hyvä reppu valokuvaajalle” kuuluu vastata, että kysymys on väärin muotoiltu. Oikea kysymys on: ”Mitkät olis hyvät reput valokuvaajalle”. Reppuja myydään sillä, että niissä on paljon taskuja. Tässä ei ole. Ajatukseni on, että kun haluankin ottaa pienemmän repun ja dronen, niin tiedän, että kaikki drone-roinat ovat noissa kahdessa laukussa. Jos haluan ottaa vain kameran, niin tarvittava on tuossa toisessa laukussa. Puukkoa ei tarvitse siirtää, niitä on joka laukussa ja yksi takataskussa varalla. Tässä vaiheessa tämä ajatus tuntuu hyvältä.

Kalustopäivitys Fujifilm X-E4

Olympus-taipaleeni on tullut päätökseen. Vaihdoin aikanaan Olympukseen Canonin EOS 50D:stä, koska halusin jotain kevyempää ja silloin tuntui, että laatulinssit menivät yli budjetin ja kannettava kuorma olisi edelleen lisääntynyt. Ennakkoluulottimasti laitoin tilaukseen Olympuksen E-PL2:n, vuosi oli 2011. Silloinkin oli toimitusvaikeuksia, mutta sain Kuva-Järviseltä lainaksi E-PL1:n, normizoomilla ja Panasonicin 17 mm:llä. Lähdin sitten Madeiralle testaamaan laitteita ja totesin, että riittää mulle. Rungot vaihtuivat ja 11 vuotta myöhemmin olikin koossa taas iso kasa tavaraa, minkä kuskaaminen alkoi jälleen kerran kyllästyttää. Oma kuvaaminenkin on muuttunut, enkä enää usko lähteväni lintu- tai eläinkuvaukseen.

Aloin tutkia vaihtoehtoa Fujifilm. Siellä pienin vaihtoehto on X-E4 ja varsinkin combo, missä on 27 mm pannari, alkoi kiinnostaa. Combon ja 27 mm:n saatavuudessa on globaaleja toimitusvaikeuksia. Otin kuitenkin rungon ja siihen 35 mm/2:n. Sitten aloin seurailla myyntipalstoja ja sain Fujicron-sarjan täyteen eli 16/2.8, 23/2, 50/2 ja bonuksena Samyangin 12/2. Tuon painavampia putkia en runkoon laittaisi. Fujit ovat sääsuojattuja, joka sopii jatkosuunnitelmiin mainiosti.

Kuvien laatuun olen tyytyväinen, kuvat ovat jotenkin valmiimpia suoraan kamerasta. Tuollainen mittetsintyyppinen runko vasensilmäiselle ja isonenäiselle on siinä ja siinä, että sopiiko. Kosketusnäyttö kannattaa ainakin kytkeä pois. Mitä menetin? 1. Runkovakaajan, huono juttu. 2. Kuvasuhde 3:4 on paljon parempi kuin 2:3. 3. Sääsuojatun rungon, tosin E-M1 ei ole oikea vertailukohde. Jatkosuunnitelma menee niin, että jos haluan isompaa runkoa rinnalle, niin markkinoille alkaa jossain vaiheessa tulla käytettyä X-T4:sta ja jossain vaiheessa X-T30:lle tulee korvaaja. Vakaajallisena vaihtoehtona olisi ollut myös X-S10.

Oliko järkee vai ei? Ei varmaan jos muilta kysyy, mutta ei kysytä. Nyt on kevyt setti laadukkailla linsseillä ja hyvällä kuvanlaadulla.

Viimeiseksi vielä ensimmäinen Olympus-kuvani.