Perseidit 2015

Paikka Halikonlahden lintutorni (arvaa kumpi – se missä on vai se missä ei ole kattoa). Ajankohta 13.8.2015 klo 0:01:40. Välähdys näkyi Wiurilanlahden puolella. Ennen kuin käyn ruotimaan kuvaa ja kuvaustapahtumaa niin tuo välähdys oli hieno. En heti edes tajunnut mikä se oli. Ennestään kirkas ”tähti” kirkastui ja liikkui kohti minua ja hiipui hiljaa sammuksiin. Tapahtuma kesti joitakin sekunteja. Tämä oli ainoa, joka tarttui kennolle. Muitakin näkyi, mutta en osaa sanoa olivatko ne niin lyhyitä ja himmeitä, etteivät ehtineet tallentua vai olivatko objektiivin suuntauksen ulkopuolella. Satelliitteja sain monta ja lentokoneita yhden.

Kalustona oli OM-D E-M10 ja Samyang 7.5 mm. Olin lukenut, että pitää olla laajaa niin kaikki mahtuu. Mahtui, ei ollut edes hilkulla. Valotustapana käytin Live Timea, aika oli 42 sekuntia, aukko 3.5 ja ISO 640.

Kuvasta sanottua. Siinä on taivasta, pilkkuja ja viiru. Otavankin pitäisi käsittääkseni olla jossain, mutta en löydä. Jotain muutakin kuvassa voisi olla, muutakin kuin taivasmaisemaa. Täytyypä etsiä sopivaa paikkaa, onhan tässä taas vuosi aikaa.

Samyangista sanottua. Samyangin kuvakulma on 180 astetta. Käännät sen miten päin tahansa niin aina jostain nurkasta valuu valosaastetta. Ei siitä varmaan eroon pääse, mutta sen voisi yrittää sijoittaa jotenkin hallitusti. Miten kamera sitten suunnataan. Eihän siellä pimeässä näe mitään. Ei se peilittömän etsinkään mikään valonvahvistin ole. En tiedä, itse yritin hakea horisontista jotain valopilkkuja ja niiden mukaan kääntää vähän lisää taivaankantta kohti. Kuvakulman laajuudesta johtuen ensimmäinen ruutu näyttää mitä muuta tuli mukaan. Vaikka tilanne luonnossa näyttikin, että valtava tulipallo tulee kohti niin kuvassa, kun sen taustalla on puoli taivasta niin eipä siitä paljoa jää. Mukana oli vähemmänkin laajaa objektiivia, mutta ne jäi kokeilematta. Kunhan testailin ja keräsin kokemuksia. Oppimassahan tässä elämässä ollaan.

Kuvausajankohta oli epämiellyttävä. Harvoin olen selvin päin tuohon aikaan liikkeellä. Seuraavana iltana olosuhteet olisivat olleet  mainiot, mutta ei jaksanut enää lähteä. Arvostan nukkumisen useimpien muiden asioiden edelle. Seuraavalla kerralla siis etsitään turvallinen paikka ja jätetään Time Lapse tekemään valvontaa. Ai niin M10:ssä ei olekaan Time Lapsea. Uudessa M1:ssä varmaan on ja varmaan muutakin tähdellistä. Jäädäänpä odottelemaan sitäkin.

Jäänpä odottelemaan myös ensimmäistä kommenttia, että ei toi mikään perseidi ole.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Comments are Disabled